Hitélet

A ferences regula elfogadásának 800. évfordulója 

A ferences regula jóváhagyásának 800. évfordulóját ünnepeltük!

 

Assisi Szent Ferenc reguláját 1223. november 29-én erősítette meg bullájával III. Honóriusz pápa. A ferences regula jóváhagyásának 800. évfordulójának előestéjén, 2023. november 28-án gimnáziumunkban is megemlékeztünk erről a jeles eseményről.

 

Az eseményt ünnepi zsolozsmával nyitottuk, melyben P. Balázs Jeromos atya, gimnáziumunk prefektusa személyes tanúságtétele hangzott el.

A tanúságtételt követően diákjaink kivonultak a rendház kerengejőbe (kvadrumába), ahol P. Komáromi Előd házfőnök, iskolánk kollégiumi igazgatóhelyettese egy ünnepi tortával jelent meg diákjaink kíséretében, akik magukkal hozták az eredeti regula bekeretezett másolatát.

Ezután egy kis „fényünnepséget” is tartottunk, amelynek legvégén a szegedi tejgyár adományának köszönhetően túrórudival örvendeztettük meg a diákjainkat.

Az eseményről a fényképek megtekinthetők instagramon vagy Facebookon

 

 

A 10. évfolyam lelkigyakorlata Pilisszentléleken

 

Kapisztrán atya tartotta az idei őszi lelkigyakorlatunkat, amelynek fő témája az imádság volt, az Istennel való kapcsolatba lépés lehetőségei. Elsőként a pilisszentléleki templom megismerésével kezdtünk, áttekintve Kákonyi Asztrik ferences testvér festményeit, majd mélyebben foglalkoztunk saját imádkozási szokásainkkal, amelyeket egymással is megosztottuk. 

Később a természetben végzett imádsággal foglalkoztunk. Mindenki eltöltött egy-egy félórát egyedül a közeli erdőben vagy éppen a napsütötte mezőn, utána újra összegyűltünk és megbeszéltük tapasztalatainkat. A közös beszélgetés mindegyik imádság végeztével elengedhetetlen volt.

 A következő imaforma a szentségimádásra koncentrált. A feladat kinek nehéz, kinek igen egyszerű volt: ugyancsak csendben imádkozni legalább fél órát az Eucharisztia előtt. Végül a Szentírás egy rövid részletével való elmélkedés következett. A lelkigyakorlat zárásaként mindenki a neki legmegfelelőbb imádkozási lehetőséget gyakorolhatta, törekedve ezzel lelki élete fejlődésére.

A lelkigyakorlatról további képek Instagramon megtekinthetők